Societatea Naţională de Medicina Familiei solicită renunţarea temporară la utilizarea cardului de sănătate în asistenţa medicală primară, având în vedere numărul mare de pacienţi. Cardul de sănătate poate fi considerat un obiect contaminat.
„Reintroducerea utilizării cardului în asistenţa medicală primară nu poate fi parte a unui set de măsuri care au ca scop limitarea răspândirii infecţiei SARS-CoV-2. Cardul de sănătate este utilizat strict pentru verificarea serviciilor acordate de către furnizorii de servicii medicale, deci un mijloc de control al costurilor în sensul micşorării acestora prin limitarea accesului la servicii. Reintroducerea cardului nu are nicio legătură cu îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei. (…) SNMF solicită, în acest context, renunţarea temporară la utilizarea cardului de sănătate în asistenţa medicală primară, segment cu un rulaj crescut de pacienţi„, se arată într-un comunicat de presă al SNMF transmis miercuri, potrivit agerpres.ro.
La şapte zile de când cardul de sănătate a redevenit obligatoriu pentru toate serviciile oferite în cabinete, au crescut timpii de aşteptare pe holuri şi, implicit, interacţiunea pacienţilor programaţi sau nu, inclusiv a celor cu afecţiuni respiratorii, crescând „semnificativ” riscul de infectare cu SARS-CoV-2.
Astfel, unii pacienţi şi-au întrerupt temporar tratamentele pentru boli cronice, deoarece s-au aflat în imposibilitatea de a-şi ridica reţeta şi nu îşi permit achiziţionarea necompensată a medicamentelor, fie doar şi pentru câteva zile.
În opinia SNMF, cardul de sănătate poate fi considerat „un obiect contaminat”, iar tranzitarea acestuia între pacient-medic-farmacist „îi poate pune în pericol pe toţi cei care lucrează cu cardul”.
Cardul de sănătate a devenit din nou obligatoriu începând cu 1 octombrie.